preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Povijest

U ljeto 1991. godine, točnije 12. srpnja 1991. godine Skupština Grada Zagreba (tada je Velika Gorica administrativno pripadala Gradu Zagrebu) donijela je Odluku o ukidanju Centra usmjerenog obrazovanja „Vladimir Bakarić“ i osnivanju Gimnazije Velika Gorica, Obrtničke škole za strojarstvo i elektrotehniku Velika Gorica i Ekonomske škole Velika Gorica. U istoj Odluci piše:

-početak rada Ekonomske škole Velika Gorica je 01. rujna 1991. godine;

- djelatnost Ekonomske škole Velika Gorica je ostvarivanje odgojno-obrazovnog programa iz područja ekonomije;

- učenici koji u školskoj godini 1990./91. završavaju prvi, drugi i treći razred upravno-pravne struke nastavljaju obrazovanje u Ekonomskoj školi;

- privremeni ravnatelj Ekonomske škole u osnivanju je profesor matematike Žarko Bešić.

Prema tome, za rođendan Ekonomske škole Velika Gorica uzimamo nadnevak 01. rujna 1991. godine.

Istini za volju, ekonomski program u Velikoj Gorici prisutan je od školske godine 1985./86. Te školske godine svi programi srednjih škola u Velikoj Gorici uselili su u novu, upravo izgrađenu zgradu u ulici kralja Stjepana Tomašević 21. Škola je radila pod imenom Centar za usmjereno obrazovanje „Vladimir Bakarić“ (V. Bakarić, hrvatski političar iz doba SFRJ, rođen u Velikoj Gorici).

Već od prve godine rada Centra uveden je i ekonomski program, upisana su dva razredna odjela ekonomista, ali kao dislocirani razredni odjeli Ekonomskog obrazovnog centra „Boris Kidrič“ iz Zagreba. Sljedeće školske godine razredi su priključeni „Vladimiru Bakariću“ da bi, kako je rečeno, od 01. rujna 1991. godine sa svojim radom počela nova obrazovna ustanova - Ekonomska škola Velika Gorica.

U svojoj prvoj godini rada Ekonomska škola upisuje tri razredna odjela ekonomista, i sa naslijeđenih sedam razrednih odjela ekonomista, i deset razrednih odjela učenika upravno-pravne struke, ima dvadeset razrednih odjela. Od školske godine 1994./95. do školske godine 1996./97. Škola je „čista“ ekonomska. U školskoj godini 1997./98. u Školu se uvodi trogodišnji program prodavač, i od tada  Škola redovito upisuje po tri razredna odjela ekonomista i jedan razredni odjel prodavača, pa u konačnici ima petnaest razrednih odjela s nešto manje od 500 učenika.

Evo nekoliko karakteristika koje su obilježile rad Ekonomske škole Velika Gorica:

-         uglavnom veliki interes učenika za upis u oba programa;

-         vrlo velika prolaznost, uspješno polaganje završnog ispita i upisa na fakultete;

-         kulturna djelatnost Škole: recitatori, literati, dramski rad, glazba, ples, sve ukomponirano u tradicionalne školske priredbe za Božić i Dan Škole (30. svibnja), te posjet izložbama i kazališnim predstavama u Velikoj Gorici i Zagrebu;

-         športska djelatnost Škole kroz rad u Školskom športskom klubu „Bumbar“ i organizirana natjecanja;

-         natjecanja iz opće-obrazovnih i posebno stručnih predmeta u kojima su se konstantno postizali vrlo dobri rezultati;

-         rad vježbeničkih tvrtki, domaći i međunarodni sajmovi vježbeničkih tvrtki;

-         projekti unutar struke (MBuR, mali biznis u razredu), kao i iz drugih područja rada;

-         humanitarni rad: prikupljanje novčane pomoći za bolesne i nemoćne, prikupljanje materijalne pomoći za učenike koji su živjeli u područjima posebne državne skrbi, i tradicionalna suradnja sa Centrom za odgoj i obrazovanje djece u Velikoj Gorici;

-         vrlo dobra informatička i svaka druga opremljenost Škole;

-         stručna ekipiranost nastavničkog i ostalog kadra;

-         dobra suradnja s roditeljima, lokalnim političkim i kulturnim ustanovama i medijima;

-         razvijanje domoljublja kroz jednodnevne izlete za učenike i nastavnike pod nazivom „Upoznajmo lijepu našu“, s kojim smo obišli gotovo sve dijelove Hrvatske, s posebnim naglaskom na Vukovar i njegovu ulogu u Domovinskom ratu;

-         višednevne maturalne ekskurzije u inozemstvo.ž
Vijesti

Izvannastavne aktivnosti

Kulturno-umjetnički rad


Naša škola kroz protekle školske godine njegovala je literarni izraz i scensko stvaralaštvo po kojem je postala poznata ne samo u okvirima škole već i na gradskim i međugradskim manifestacijama. Kako je u tradiciji naše škole održavanje svečanih priredbi povodom blagdana Božića i Nove godine te Dana škole, mnogi učenici su imali priliku pokazati svoje umijeće na daskama pozornice. Naravno, svake smo godine i učesnici na smotri „Lidrano“.Povijest dramskih izričaja, bilo u pojedinačnom ili skupnom nastupu, seže gotovo od osnutka naše škole. Prvi puta smo se predstavili komedijom iz suvremenog života pod naslovom „ I to mi je neki život“. Autori te predstave bili su sami učenici koji su ujedno i glumili u predstavi. Kako je izvedba bila vrlo uspješna, a tekst duhovit i aktualan, nastupili smo u cjelovečernjoj izvedbi za grad Veliku Goricu u okviru manifestacije „ Goričke večeri“.

Potom je učenica Sanja Cetinjanin napisala psihološku dramu pod naslovom“Život, nada, ljubav, smrt“ koja je također bila zapažena.

Posebno zapamćena bila je dramska jednočinka „Iako su imale petlju…“ Autor teksta bila je prof. Brkljačić, a glumci Sanja Cicvara, Tamara Tomić i Dejan Galijašević odlično su obavili svoj posao.

Učenica Barbara Kadabec istaknula se i kao glumica i spisateljica. Autorica je komedije „Izlet u susjedno pleme“ izvedene na jednoj božićnoj priredbi, a poseban uspjeh postigla je predstava „Talijanuš je domaći“ istoimene autorice, koja je bila izvedena ne samo na županijskom natjecanju već i na određenoj manifestaciji u organizaciji Centra za socijalnu skrb. Ista garnitura glumaca: Barbara Kadabec, Suzana Piškor, Nataša Uroić, Josip Kolarec i Filip Detelić, odigrala je predstavu „Breza“ prema istoimenoj pripovijetki Slavka Kolara. S tom smo predstavom nastupili na gradskoj manifestaciji „Turopoljske skitnje – putevima Slavka Kolara“.


Također treba istaknuti naše pojedinačne scenske nastupe s kojima smo sudjelovali na Državnoj smotri „Lidrano“. Melanija Vujnović nas je predstavljala u Šibeniku, a Hrvoje Sakač u Dubrovniku.

U literarnom izrazu također smo imali uspjeha. Na Državnoj smotri „Lidrano“ u Križevcima sudjelovala je učenica Sanja Cetinjanin s pjesmom „Šah“ , a učenik Marko Đurašin s proznim radom „Praznina“ u Novigradu u Istri, te Martina Puljko u Puli s pjesmom „Cijena odrastanja“.


 


Vesna Brkljačić, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jagoda Kovačić   datum: 15. 11. 2013.

TražilicaKalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica EŠVG


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Sigurnost

"Kako zaštititi djecu na internetu"

Program Zaštita sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija pokrenut je u suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te partnerstvu s Hrvatskom poštom.

U cilju edukacije roditelja i djece, HAKOM je pripremio i video o zaštiti djece na Internetu koji je dostupan na poveznici http://bit.ly/HAKOM5 , a čija je glavna namjena upućivanje djece o prihvatljivom i odgovornom komuniciranju na Internetu te stvaranju odnosa povjerenja u kojem se djeca odraslima uvijek mogu obratiti ako se zbog korištenja Interneta osjećaju nelagodno, ustrašeno ili ugroženo.

http://bit.ly/HAKOM4 - brošura „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona“
http://bit.ly/HAKOM5 - video o zaštiti djece na Internetu

 

 


E-dnevnik

CODE


Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 12. 2015.

Ukupno: 264323

Hrabri telefon
Lista linkova je prazna

Sigurnost


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

Anketa
Crno ili bijelo?
Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju